EN

مشکلات کفپوش اپوکسی: آمین بلاش

مشکلات کفپوش اپوکسی: آمین بلاش
مشکلات کفپوش اپوکسی: آمین بلاش

آمین بلاش و تاثیرآن بر روی کفپوش اپوکسی

مشکلات کفپوش اپوکسی: استفاده از متریال کفپوش رزینی با کیفیت و استاندارد و مهارت و تجربه مجری کفپوش، هر دو از اساسی ترین فاکتورهای رسیدن به یک سطح نهایی کاملاً یکنواخت و یکپارچه هستند. اما علاوه بر دو عامل ذکر شده، عوامل محیطی ای همچون رطوبت محیط، رطوبت زیرآیند، دمای محیط و دمای زیرآیند نیز بر روی کیفیت سطح نهایی کفپوش اپوکسی اثرگذار هستند. رطوبت یکی از عوامل مهم و تاثیرگذار بر روی دوام، طول عمر و کیفیت نهایی سطح انواع کفپوش‌های رزینی (کفپوش اپوکسی، کفپوش پلی یورتان و کفپوش متیل متاکریلات) است. وجود رطوبت در هوا و یا بر روی کف در زمان نصب و اجرای کفپوش، می‌تواند باعث بروز مشکلات و نواقص زیادی در کفپوش‌های رزینی (Resin Flooring) شود و از کیفیت، دوام و طول عمر کفپوش بکاهد.
یکی از مشکلات ناشی از واکنش مواد کفپوش رزینی پایه اپوکسی با رطوبت، پدیده آمین بلاش یا "لکه آب" است. در ادامه به بررسی این پدیده، تاثیر آن بر روی کفپوش اپوکسی (Epoxy Flooring)، روش‌های جلوگیری از بروز آمین بلاش و در نهایت برطرف کردن آن پرداخته ایم.

 

 

آمین بلاش چیست؟

در اثر واکنش عامل پخت متریال کفپوش‌های رزینی (هاردنر کفپوش اپوکسی) با کربن دی اکسید یا رطوبت موجود در هوا یا کف (بتنی)، گاهی اوقات بر روی سطح کفپوش اپوکسی پخت شده، لکه‌هایی شیری رنگ، روغنی و مومی شکل مشاهده می‌گردد که اصطلاحاً به این پدیده آمین بلاش (Amine Blush) گفته می‌شود. بروز آمین بلاش بر روی سطح کفپوش اپوکسی مطلوب نیست و از میزان چسبندگی، براقیت و پوشش دهی آن می‌کاهد. بنابراین اندازه گیری میزان رطوبت محیط و کف قبل از نصب و اجرای کفپوش اپوکسی از مهم ترین اقداماتی است که مجریان کفپوش، باید انجام بدهند. در شکل زیر، لکه‌های سفید رنگ، در اثر وقوع پدیده آمین بلاش بر روی سطح ظاهر شده اند. 


مشکلات کفپوش اپوکسی

مشکلات کفپوش اپوکسی: نمونه بروز آمین بلاش بر سطح کفپوش اپوکسی اجرا شده


تأثیر آمین بلاش بر روی کفپوش اپوکسی

در اثر میعان رطوبت موجود در هوا بر روی کفپوش اپوکسی در حال پخت، پدیده آمین بلاش بر روی سطح کفپوش ایجاد می‌شود. آمین بلاش نوعی نقص سطحی است که باید از بروز آن بر روی سطح کفپوش جلوگیری شود. در غیر اینصورت، کفپوش اپوکسی به مرور زمان زرد شده و از میزان چسبندگی و براقیت آن کاسته می‌شود. 
اگر در مرحله اول نصب و اجرای کفپوش اپوکسی (اجرای لایه اول سیستم کفپوش)، آمین بلاش بر روی سطح ایجاد شود و اقدامی جهت رفع آن انجام نشود، ریسک بروز نواقص سطحی مانند چروک شدن پوشش میانی (Body Coat) کفپوش اپوکسی بالا می‌رود. همچنین، آمین بلاش در برخی موارد همانند سدی در برابر چسبندگی لایه‌های کفپوش اپوکسی عمل می‌کند و از قدرت چسبندگی کفپوش می‌کاهد و احتمال جدایش بین لایه ای کفپوش یا جدایش آن از زیرآیند را افزایش می‌دهد. اگر بر روی لایه نهایی کفپوش اپوکسی (Top Coat) آمین بلاش ایجاد شود، علاوه بر کاهش براقیت، سطح کفپوش آلودگی‌های بیشتری را به خود جذب می‌کند و مقاوت سایشی آن کاهش می‌یابد.

چگونه از بروز آمین بلاش جلوگیری کنیم؟ 

همانطور که قبلاً اشاره کردیم، آمین بلاش در اثر واکنش آمین موجود در هاردنر متریال کفپوش اپوکسی با رطوبت یا کربن دی اکسید موجود در هوا، ایجاد می‌شود. یکی از عوامل تاثیرگذار بر ایجاد آمین بلاش برروی کف، شرایط محیطی است. در هوای سرد، بارانی یا برفی که دما پایین و مقدار رطوبت هوا زیاد است، علاوه بر کم شدن سرعت پخت کفپوش اپوکسی، احتمال واکنش آمین با رطوبت موجود در هوا افزایش می‌یابد. به همین دلیل نصب و اجرای کفپوش اپوکسی در هوای سرد، همواره یکی از دغدغه‌های اصلی مجریان کفپوش‌های رزینی است. پیشنهاد می‌شود تا در روزهای بارانی و برفی یا در صورت بالا بودن رطوبت نسبی هوا پس از اندازه گیری آن، پروژه‌ی اجرای کفپوش را تعطیل و به زمان بهتری موکول کنید تا از بروز پدیده آمین بلاش بر روی سطح کفپوش جلوگیری شود.

در برخی موارد، مجریان به منظور گرم کردن هوای محیط، رساندن دما به دمای مطلوب و یا افزایش سرعت پخت کفپوش اپوکسی از بخاری‌های گازی استفاده می‌کنند. بخاری گازی یکی از عوامل اصلی افزایش مقدار کربن دی اکسید (CO2) محیط است. در صورتی که از متریال کفپوش رزینی اپوکسی با عامل پخت (هاردنر) حساس به کربن دی اکسید استفاده می‌کنید، بهتر است دمای محیط را با وسیله‌ی گرمایشی دیگری افزایش دهید و از احتمال بروز آمین بلاش بر روی کفپوش اپوکسی، بکاهید.

یکی از ساده ترین، سریع ترین و مطمئن ترین راه‌های جلوگیری از آمین بلاش و دیگر مشکلات کفپوش‌های رزینی، بررسی برگه اطلاعات فنی (TDS) محصول مورد نظر قبل از اجرای کفپوش اپوکسی است. با چک کردن TDS محصول، می‌توانید محدودیت‌های آن و میزان دما و رطوبت مناسب برای اجرای کفپوش را بفهمید. برای دریافت TDS محصولات با شرکت تولیدکننده متریال کفپوش رزینی تماس بگیرید.

برطرف کردن آمین بلاش

اگر بعد از انجام تمام اقدامات پیشگیرانه، نشانه‌هایی از آمین بلاش بر روی کفپوش مشاهده شد، می‌توان قبل از گسترش مشکل و نیاز به ترمیم شدیدتر، آن را برطرف کرد. یکی از اولین اقداماتی که در هنگام مشاهده لکه‌های چسبناک و روغنی بر روی کفپوش اپوکسی می‌توان انجام داد، استفاده از گرمای کنترل شده (توسط دمنده) در منطقه آسیب دیده است. گرما علاوه بر افزایش سرعت پخت کفپوش به تبخیر آب حبس شده نیز کمک می‌کند.
معمولاً پرایمرهایی (Primer) که روی بتن اجرا می شوند، مستعد آمین بلاش هستند و در صورت مرطوب بودن بتن، پس از پخت شدن پرایمر لکه‌های چرب سفید رنگی بر روی آن مشاهده می‌شود. گاهی اوقات می‌توان با اجرای یک لایه اضافی از همان پرایمر حاوی حلال یا اشباع پوشش با حلال، آمین بلاش را ترمیم کرد. این لایه جدید، پوشش را به اندازه کافی نرم می‌کند و اجازه می‌دهد تا مقداری از رطوبت حبس شده، آزاد شود.
در صورتی که هاردنر کفپوش اپوکسی پایه آب باشد، می‌توان سطح کفپوش اپوکسی پخت شده را با آب گرم، مقداری شوینده (برای مثال صابون) و یک فرچه‌ی زبر تمیز کرد. همچنین، محلول بسیار رقیق سرکه یا اسید سولفوریک هم می‌تواند گزینه‌ی مناسبی برای برطرف کردن آمین بلاش به حساب بیاید. برای نتیجه بهتر و پوشاندن اثرات باقی مانده می‌توانید مجدداً یک لایه بر روی کفپوش اپوکسی اجرا کنید.

با توجه به موارد ذکر شده، رطوبت یکی از عوامل مهم در فرآیند نصب و اجرای کفپوش اپوکسی است. با اندازه گیری رطوبت هوا و کف قبل از اجرای کفپوش و مطالعه برگه‌ی اطلاعات فنی محصول، می‌توان از بسیاری از مشکلات رایج کفپوش‌های رزینی را کاهش داد و در وقت و هزینه صرفه جویی کرد.
 
برای اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره تخصصی رایگان در زمینه کفپوش‌های رزینی و طراحی سیستم کفپوش، با متخصصین بساپلیمر تماس حاصل فرمایید.
  • تاریخ انتشار:9 دی 1399
  • دریافت فایل:/uploads/Article/amineblush-epoxyfloor.jpg
دیدگاه خود را بنویسید
  •  

  • 14 آذر 1401

    علی فرضی

    بسیار عالی

    • ممنون از توجهتون

  • 16 شهریور 1401

    F.Ehsani

    مرسی بابت مقاله مختصر و جامعتون

    • ممنون از شما

  • 16 شهریور 1401

    p.khosravi

    مطالب بسیار مفید بود ممنون

    • ممنون از توجهتون