بسیار پیش آمده که مشتریان از جدایش کفپوش اپوکسی از زیرسازی، شکایت نموده و این مسئله باعث نارضایتی آنها شدهاست. این اتفاق معمولاً با گذشت چند ماه از نصب کفپوش اپوکسی و با جدا شدن بخشهایی از کفپوش رخ داده و در موارد شدید با جدایی کامل کفپوش اپوکسی از زیرسازی همراه بوده است. در این موارد معمولاً اختلاف بین پیمانکار اجرای کفپوش اپوکسی و تولید کنندهی کفپوش بروز میکند. از آنجا که هم کیفیت و هم نوع مواد مصرفی کفپوش اپوکسی بر دوام و ماندگاری کفپوش اثر گذار است، شناخت دقیق دلایل احتمالی بروز این مشکل ضروری به نظر میرسد.
در این مقاله به بررسی دلایل جدایش یا کنده شدن کفپوش اپوکسی پرداخته شده است.
دلایل جدا شدن کفپوش اپوکسی از کف چیست؟
1- عدم آماده سازی مناسب زیرسازی کفپوش اپوکسی:
هرچقدر از اهمیت زیرسازی کفپوش اپوکسی گفته شود باز هم کم است! همانطور که میدانید کفپوش اپوکسی بر انواع سطوح از جمله بتن، سنگ، سرامیک و موازئیک قابل اجرا است. اما بسته به نوع سطح زیرین شرایط و مراحل زیرسازی و آماده سازی سطح برای نصب کفپوش اپوکسی نیز میتواند متفاوت باشد.
شرایط عمومی زیرسازی کفپوش اپوکسی
هر نوع آلودگی، چربی، گرد و غبار، وجود نقاط سست و حتی حضور رطوبت هم میتواند چسبندگی کفپوش را تضعیف کند. زیرسازی مناسب کفپوش اپوکسی بایستی عاری از هرگونه چربی و روغن باشد. حضور روغن و آلودگی تأثیر مستقیم بر میزان چسبندگی کفپوش اپوکسی دارد و بایستی به طور کامل در مرحلهی کفسازی از سطح زیرسازی پاک شود یا از طریق کفسابی از سطح زیرسازی برداشته شود.

هرگونه لک روغن، چربی و آلودگی پیش از آغاز عملیات نصب کفپوش اپوکسی بایستی از سطح زیرآیند پاک شود.
عامل مهم دیگر که بر استحکام چسبندگی کفپوش اپوکسی تأثیر مستقیم دارد، حضور رطوبت در زیرسازی (مانند بتن ریزی جدید، نشت آب به زیر کفپوش یا وجود فشار منفی در طبقات منفی ساختمان) است. حضور رطوبت در زیرسازی منجر به تاول زدن کفپوش اپوکسی . جدا شدن کفپوش به صورت موضعی یا کنده شدن کفپوش اپوکسی در نواحی گسترده خواهد شد. برای آشنایی با دلایل تاول زدن کفپوش اپوکسی اینجا کلیک کنید.
همچنین بخوانید:
چگونه پرایمر اپوکسی ضد رطوبت از کفپوش اپوکسی در برابر تاول زدن محافظت می کند؟
روش های اندازه گیری رطوبت زیرآیند قبل از اجرای کفپوش اپوکسی
شرایط خاص زیرسازی استاندارد کفپوش اپوکسی
چنانچه بتن زیرین از ضخامت کافی برخوردارد نباشد یا ترکیب ملات استفاده شده به شدت قلیایی باشد، همگی بر استحکام چسبندگی کفپوش در آینده اثر گذار خواهد بود. ترکیبات قلیایی بتن خوردنده هستند و از زیر پوشش پرایمر اعمالی بر سطح بتن را تضعیف کرده و منجر به جدا شدن کفپوش اپوکسی از بتن میشود.
لعاب سرامیکها و میزان نفوذ پذیری سنگها به عنوان زیرسازی کفپوش از نکات دیگریست که حتما در زمان نصب کفپوش اپوکسی باید مورد توجه قرار گیرد. پیشنهاد میشود در مرحلهی آماده سازی سطح برای نصب کفپوش اپوکسی، با کف سابی لعاب سرامیک حذف شود و بر سطح سنگ از طریق کفسابی خط و خراش ایجاد شود تا درگیری مکانیکی کفپوش و سطنگ افزایش یافته و استحکام چسبندگی کفپوش اپوکسی حداکثر شود. به این طرق میتوان از جداشدن موضعی یا کنده شدن کفپوش اپوکسی تا حد قابل توجهی جلوگیری نمود.

حذف لعاب سرامیک و ایجاد خراش بر سطح سنگ احتمال جدا شدن کفپوش اپوکسی از زیرسازی را به حداقل میرساند.
در مقالهی "زیرسازی کفپوش اپوکسی" شرایط مناسب کف برای اجرا و نصب کفپوش اپوکسی به صورت مفصل توضیح داده شده است.
2- انتخاب پرایمر بدون توجه به شرایط زیرسازی:
نقش پرایمر در زمان نصب کفپوش اپوکسی در کنار آب بندی زیرسازی و بستن منافذ آن، حداکثر نمودن چسبندگی کفپوش به زیرآیند است. پرایمرهای اپوکسی در انواع مختلف پایه آب، پایه حلال و فاقد حلال یا 100% جامد ارائه میشوند. عمق نفوذ پرایمر اپوکسی به زیرآیند، درصد مواد فرار آلی آن، سیستم پخت پرایمر و توانایی پرایمر در تحمل فشارهای منفی و بخارات آب ناشی از وجود رطوبت در زیرآیند در چسبندگی کفپوش اپوکسی به کف اهمیت به سزایی دارد. به عبارتی انتخاب پرایمر مناسب براساس شرایط سطح زیرین کفپوش اپوکسی و با مشورت تولید کننده بهتر است انجام شود تا از حداکثر بودن چسبندگی آن به زیرسازی کفپوش اطمینان حاصل شود.
دانلود برگه اطلاعات فنی پرایمر اپوکسی مقاوم به رطوبت بساپلیمر
3- عدم توجه به شرایط کاربری در زمان انتخاب نوع کفپوش اپوکسی:
نکتهی کلیدی دیگر، تأثیر شرایط کاربری بر استحکام چسبندگی کفپوش است. به عنوان مثال در مکانهایی که شستشوی روزانهی کف با آب داغ انجام میشود به دلیل شوک حرارتی وارد شده به کفپوش اپوکسی در صورت وجود اختلاف در میزان انبساط حرارتی کفپوش از یک سو و زیرسازی از سوی دیگر احتمال شکست و جدایش کفپوش از کف وجود خواهد داشت. همچنین در کاربریهایی که احتمال سقوط اجسام سنگین بر کفپوش وجود دارد (مثل انبارها) بایستی ضخامت و نوع رزین اپوکسی استفاده شده به گونهای انتخاب شود که بتواند انرژی ضربهی وارد شده را اتلاف کند و از تخریب زیرسازی و در نهایت جدایش کفپوش از آن جلوگیری نماید.
در مجموع می توان نتیجه گیری نمود که ترکیبی از عوامل مرتبط با جنس متریال کفپوش اپوکسی و روش نصب آن بر کیفیت نهایی کفپوش اپوکسی و مشکلات احتمالی بعدی آن اثر گذار است. در نتیجه شناخت مناسب مواد و ارتباط موثر بین تولید کنندهی کفپوش اپوکسی و پیمانکار نصب کفپوش در جلوگیری از مشکلاتی همچون جدا شدن کفپوش اپوکسی از زیرسازی بسیار مهم است.